(B) Name the Cooperative that provides milk, vegetable

(B) Indira Gandhi

(C) Jawahar Lai Nehru

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

(D) Motilal Nehru

2. The price that is announced before the sowing season is called

(A) Issue price

(B) Fair price

(C) Market price

(D) Minimum support price.

3. Which organisation has facilitated a network of NGO’s for setting up grain banks in Maharashtra?

(A) Amul

(B) Mother Dairy

(C) Academy of Development Science

(D) Central Government

4. Seasonal hunger is commonly found in:

(A) Urban areas

(B) Rural area

(C) Tribal area

(D) All the above

5. Which of the following crops are related to Green revolution?

(A) Wheat, Rice

(B) Cotton, Bajra

(C) Maize, Rice

(D) Bajra, Wheat

6. The Mother Dairy is an important Cooperative in:

(A) Gujarat

(B) Punjab

(C) Haryana

(D) Delhi

7. F.C.I. stands for:

(A) Foreign Co-operation with India

(B) Food Corporation of India

(C) Fosilse Corporation of India

(D) Food Coming to India

8. Name the Cooperative that provides milk, vegetable and pulses at controlled rate decided by government of Delhi:

(A) Amul

(B) Kendriya Bhandar

(C) Mother Dairy

(D) None of these.

9. What does food security mean?

(A) Availability of food

(B) Accessibility of food

(C) Availability and accessibility of food to all at all times.

(D) Availability, accessibility and affordability of food to all at all the times.

10. Which among the following schemes was initiated for the poor in all areas S?

(A) TTPDS

(B) RPDS

(C) AAY

(D) All of these.

11. Buffer stock is the stock of foodgrains procured by the government through:

(A) IFCI

(B) FCI

(C) IDBI

(D) FICCI

12. Farmers are paid a pre-announced price by the government for their crops. It is called:

(A) Issue price

(B) Invested price

(C) Market price

(D) Minimum support price.

13. In which part of the country, grain banks have been set up the NGO’s?

(A) Gujarat

(B) Haryana

(C) Punjab

(D) Maharashtra.

14. Which one of these is not a valid reason for food security in India?

(A) Overpopulation

(B) Hoarding and black marketing

(C) Foodgrains stores are overflowing with foodgrains

(D) None of these.

15. When was the Antyodaya Anna Yojana (AAY) scheme launched?

(A) In Jan, 1999

(B) In May, 2000

(C) In Dec. 2000

(D) In October, 2005.

16. In which state of India the famous cooperative AMUL is situated?

(A) Gujarat

(B) Maharashtra

(C) Delhi

(D) M P.

17. The minimum guaranteed price at which the government offers to purchase any quantity is known as;

(A) Procurement price

(B) Minimum Support Price

(C) Issue Price

(D) Market Price.

18. The price at which the government offers to sell foodgrains lower than the market price is known as?

(A) Procurement price

(B) Minimum support price

(C) Issue price

(D) Market price.

19. In which of the following states the most devastating famine of India in the year 1943 occurred?

(A) Bengal

(B) Orissa

(C) Bihar

(D) Uttar Pradesh.

Answer Key:

1. (B) 2. (D) 3. (C) 4. (B) 5. (A) 6. (D) 7. (B) 8. (C) 9. (D) 10. (A) 11. (B) 12. (D) 13. (D) 14. (C) 15. (C) 16. (A) 17. (B) 18. (C) 19. (A)

x

Hi!
I'm Johnny!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out