Psychiatry Question Bank – 21 Multiple Choice Questions on “Biological Method of Treatment”

B. Decreased

C. Unchanged

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

D. Increased only in patients with retinal detachment

2. ECT is absolutely contraindicated in:

A. Pregnancy

B. Very ill patients

C. Raised intracranial pressure

D. Heart disease

Absolute contra indication:

1. Raised IC tension. Relative contra indications are:

1. Recent MI

2. Severe HT

3. CVA

4. Severe pulmonary disease

5. Retrial detachment

6. Phaeochromocytoma

3. The commonest side-effect of modified ECT is:

A. Arrhythmia

B. Amnesia

C. Body ache

D. Convulsions

Both anterograde and retrograde memory distributions are common.

Others include – headache, confusion, emergent mania, CVS dysfunction, prolonged apnea/seizure.

Unilateral ECT – causes less memory disturbance.

4. ECT is not useful in the treatment of:

A. Chronic schizophrenia

B. Catatonic schizophrenia

C. Endogenous depression

D. Acute psychosis

Schizophrenia as such is not a primary Indication for ECT.

Indications for ECT would include:

Catatonic stupor

Catatonic excitement

Agitation/aggression not controlled with drugs.

5. Systemic desensitization is done in:

A. Hypochondriasis

B. Phobia

C. Depression

D. Mania

Other indications are obsessions-compulsions, and certain sexual disorders. Systematic desensitization (behaviors therapy) developed by Joseph Wolpe. This consists of 3 steps:

1. Relaxation training

2. Hierarchy construction

3. Desensitization of stimulus

Flooding, aversion therapy, and positive reinforce­ment are other forms of behaviors therapy

6. Behaviour therapy to change maladaptive behaviors using response as reinforce uses the principles of:

A. Classical conditioning

B. Modeling

C. Social learning

D. Operant conditioning

Classical conditioning or respondent conditioning (Ivan Pavlov)

Operant conditioning (BF Skinner)

7. Cognitive therapy is useful for:

A. Paranoia

B. Depression

C. Mania

D. Schizophrenia

Developed by Deck and Meichenbaum

Aims to correct maladaptive thinking.

8. The only definite contraindication to ECT is:

A. Aortic aneurysm

B. Brains tumor

C. Myocardial disease

D. Glaucoma

This is because of raised intracranial tension. Relative contraindications of ECT are:

Recent myocardial infarction

Severe hypertension Cerebrovascular accident

Severe pulmonary disease

Retinal determent

Phaeochromocytoma

9. ECT is the treatment of choice in:

A. Hysteria

B. Hypomania

C. Severe depression

D. Chronic schizophrenia

10. Psychotherapy is most useful in:

A. Endogenous depression

B. Phobia

C. MDP

D. Hysteria

11. Absolute contraindication of ECT is:

A. First trimester pregnancy

B. Second trimester pregnancy

C. Third Trimester p. jgnancy

D. Raised intracranial tension

Raised ICT is the only absolute contradiction.

12. Which of the following is true of ECT?

A. Treatment of depression

B. Contraindicated in pregnancy

C. Require more than 180 volts

D. All are true

Voltage used – 90 to 159 volts

Usual current strength – 200 to 1600 mA

ECT can be safely administered to a pregnant woman.

13. ECT is given as first line treatment in:

A. Emotionally unstable character disorder

B. Hysterical psychosis

C. Paranoid schizophrenia

D. Endogenous depression with severe suicidal risk Use of ECT in mania and schizophrenia is not a treatment of choice.

14. Dexamethasone suppression test can be used to diag­nose:

A. Schizophrenia

B. Depression

C. Phobia

D. Personality disorder

In depression there is cortical hyper secretion and this can be defected by dexamethasone suppression test.

15. An absolute contraindication to ECT is:

A. Brain tumour

B. Glaucoma

C. Aortic aneurysm

D. Myocardial disease

16. Memory disturbance of ECT recovers in:

A. Few days to few weeks

B. Few weeks to few months

C. Few months to few years

D. Permanent

17. ECT causes:

A. Anterograde amnesia

B. Retrograde amnesia

C. Both of the above

D. None of the above

18. Desensitization form of behaviors therapy for:

A. Anxiety neurosis

B. Hypochondriacally neurosis

C. Phobic disorder

D. Depression

19. In which of the following is behaviour therapy helpful:

A. Schizophrenia

B. Agoraphobia

C. Personality disorders

D. Neurotic depression

20. Cardinal elements in behaviour therapy:

A. Systematic desensitization and flooding

B. Self-awareness of maladaptive patterns of learned behaviour

C. Modification of negative patterns of thinking

D. Exploration of repressed unpleasant experiences Systematic desensitization and flooding are techniques of behaviors therapy. Psychoanalytic therapy explores repressed experiences.

21. ECT is useful in one of these conditions:

A. Obsessive-compulsive neurosis

B. Dementia

C. Depression with suicidal risk

D. Personality disorder

Answer

1.B 2.C 3.B 4.A 5.B 6.A 7.B 8.B 9.C 10.D 11.D 12.A 13.D 14.B 15.A 16.B 17.C 18.C 19.B 20.B 21.C

x

Hi!
I'm Johnny!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out