Psychology Question Bank – 556 MCQs on “Behaviour” – Part 3

(b) Two similar heirs of human mind

(c) Two opposing forces of human mind

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

(d) Two main concepts of psychosexual genesis

(e) None of the above

202. The id, the unconscious motives and the instinctive tendencies are purely guided by the:

(a) Reality Principle

(b) Pleasure Principle

(c) Oedipus Complex

(d) Socialization process of the human being

(e) None of the above

203. Freud emphasized that the theory of psycho- sexual genesis is concerned with the frus­tration of the basic urges of the individual during:

(a) Adulthood

(b) Adolescence

(c) Old Age

(d) Childhood

(e) None of the above

204. Otto Rank said that after birth, the child has:

(a) An emotional experience

(b) A motive

(c) A mood

(d) A strong frustrating experience

(e) None of the above

205. The Oral Stage of psychosexual develop­ment continues from birth up to:

(a) Third Year

(b) Fourth Year

(c) Second Year

(d) Fifth Year

(e) Sixth Year

206. Oral biting period starts with birth and continues up to:

(a) 3 months

(b) 4 months

(c) 8 months

(d) 6 months

(e) 12 months

207. In which stage of psychosexual develop­ment, the child’s instinctual life is said to be preambivalent?

(a) Genital period

(b) Phallic period

(c) Oral sucking period

(d) Latency period

(e) None of the above

208. In which stage of psychosexual genesis, the child’s erotic drive is localized in the mouth?

(a) Annual stage

(b) Phallic stage

(c) Oral sucking period

(d) Latency period

(e) Genital period

209. In oral sucking period, the infant has no conscious knowledge of loving himself. Hence his libidinal satisfactions are called:

(a) Narcissistic

(b) Expulsive

(c) Autoerotic

(d) Retentive

(e) None of the above

210. Towards the end of the oral sucking period, the ego:

(a) Starts emerging

(b) Starts vanishing

(c) Goes out of the mind

(d) Starts becoming complex

(e) None of the above

211. During “oral stage” of psychosexual deve­lopment, the infant obtains maximum pleasure by sucking his:

(a) Finger

(b) Thumb

(c) Leg

(d) Toe

(e) None of the above

212. In which stage of psychosexual develop­ment, the sexual motives are considered to recede to the background and the child becomes preoccupied with developing diffe­rent types of skills?

(a) Genital stage

(b) Phallic stage

(c) Latency stage

(d) Oral stage

(e) Anal stage

213. Which stage of psychosexual development begins after puberty and the focus of the pleasure is in haterosexual relationship?

(a) Phallic Stage

(b) Latency Stage

(c) Genital Stage

(d) Oral Stage

(e) Anal Stage

214. The most critical stage of psychosexual development is:

(a) Anal stage

(b) Genital stage

(c) Oral stage

(d) Phallic stage

(e) Latency stage

215. In phallic stage, the masturbation and fantasies regarding sex take place which, in turn, pave the way for:

(a) Narcission

(b) Expulsion of stools

(c) Fixation

(d) Oedipus complex

(e) None of the above

216. The term “oedipus” is borrowed from:

(a) Latin mythology

(b) English drama

(c) French drama

(d) Greek mythology

(e) None of the above

217. In phallic stage, the son fears that his father may harm him by cutting off his penis. The fear in this context is called:

(a) Castration anxiety

(b) Narcissism

(c) Penis envy

(d) Oedipus complex

(e) None of the above

218. Freudian theory of psychosexual develop­ment reveals that satisfactory resolution of the oedipal and electoral conflicts is important if the person is to develop satisfactory :

(a) Homosexual relationship

(b) Electra complex

(c) Heterosexual relationship

(d) Oedipus complex

(e) None of the above

219. Jung attributed mental breakdown to dis­ruption in the thought process by that part of the unconscious called the:

(a) Oedipus complex

(b) Electra complex

(c) Frustration

(d) Collective unconscious

(e) None of the above

220. Who considered that collective unconscious comprises of emotionally charged ancient traditional values and behaviours?

(a) Alfred Adler

(b) Sigmund Freud

(c) H. J. Eysenck

(d) C. G. Jung

(e) G. W. Allport

221. The girl’s love for her father is mixed with envy because the father possesses something that she does not possess. This is popularly known as:

(a) Oedipus complex

(b) Electra complex

(c) Penis envy

(d) Castration complex

(e) None of the above

222. The oral, anal and phallic stages are called the:

(a) Pregenital period of psychosexual deve­lopment

(b) True stages of psychosexual develop­ment

(c) Parent stages of psychosexual deve­lopment

(d) Critical stages of psychosexual deve­lopment

(e) None of the above

223. During which period of psychosexual deve­lopment, the sexual energy of the child remains in subdued state?

(a) Genital period

(b) Phallic period

(c) Oral period

(d) Latency period

(e) Anal period

224. Which stage of psychosexual development is greatly characterised by object choices rather than by narcissism?

(a) Oral stage

(b) Anal stage

(c) Genital stage

(d) Latency stage

(e) Phallic stage

225. Which one of the longest stage of psychosexual development?

(a) Genital stage

(b) Phallic stage

(c) Oral stage

(d) Anal stage

(e) Latency stage

226. In oral stage, the chief psychological frustrations of the child are those of:

(a) Destroying

(b) Weaning

(c) Loving

(d) Playing with genital organs

(e) None of the above

227. In anal stage, the chief frustrations are those concerned with:

(a) Wearing

(b) Loving

(c) Toilet training

(d) Playing with genital organs

(e) None of the above

228. In which stage of psychosexual development the experiences of psychosexuality are largely repressed?

(a) Genital period

(b) Latency period

(c) Phallic period

(d) Oral period

(e) Anal period

229. In phallic stage, the chief frustrations are those concerned with:

(a) Narcissism

(b) Fixation

(c) Infantile masturbation

(d) Homosexuality

(e) Haterosexuality

230. In the entire oral sucking period, the child is predominantly dominated by the:

(a) Pleasure principle

(b) Reality principle

(c) Oedipus complex

(d) Electra complex

(e) None of the above

231. Some psychoanalysts insert another period called “urethral period” before:

(a) Oral stage

(b) Anal stage

(c) Phallic stage

(d) Genital stage

(e) Latency stage

232. The period between five years and puberty is called the:

(a) Oral period

(b) Anal period

(c) Latency period

(d) Phallic period

(e) Genital period

233. In the story of “Snow white”, we have a beautiful allegory about:

(a) Phallic period

(b) Latency period

(c) Anal period

(d) Oral period

(e) Genital period

234. When the baby considers his mother a part of himself, he is called:

(a) Narcissistic

(b) Exhibitionistic

(c) Autoerotic

(d) Homosexual

(e) None of the above

235. Narcissism is:

(a) Self-love

(b) Self-hatredness

(c) Self-confidence

(d) Self-regulation

(e) Self-analysis

236. In his “Analytical Psychology”, C. G. Jung revealed that “Oedipus complex” is a/an:

(a) Electra complex

(b) Inferiority feeling

(c) Creative self

(d) Possessive complex

(e) None of the above

237. Genital stage is a period of:

(a) Puberty

(b) Childhood

(c) Adolescence

(d) Adulthood

(e) None of the above

238. In the early phallic period, the chief aim or mode of pleasure finding turns from the anal region to:

(a) The genitalia

(b) Vocal organs

(c) Motor organs

(d) Visceral organs

(e) None of the above

239. Alfred Adler developed his own system of psychology which is known as:

(a) Psychoanalysis

(b) Psychopathology

(c) Analytic psychology

(d) Individual psychology

(e) None of the above

240. Who held the view that organic inferiority pampering and rejection produce erroneous conception of the world resulting in abnormal behaviour in the individual?

(a) C. G. Jung

(b) G. W. Allport

(c) Alfred Adler

(d) Anna Freud

(e) H. J. Eyesenk

241. Allport has successfully attempted to explain human motives in all its plurality with the concept of:

(a) Style of life

(b) Collective unconsciousness

(c) Personal unconsciousness

(d) Functional autonomy

(e) None of the above

242. Sigmund Freud’s famous book “The interpretation of the Dreams” was published in the year:

(a) 1904

(b) 1900

(c) 1906

(d) 1909

(e) 1940

243. Any condition that strains the coping capacities of persons is known as:

(a) Emotion

(b) Stress

(c) Conflict

(d) Tension

(e) None of the above

244. Who held the view that “collective unconscious” comprises of emotionally- charged ancient traditional values and behaviours?

(a) Sigmund Freud

(b) C. G. Jung

(c) Alfred Adler

(d) G. W. Allport

(e) None of the above

245. Sigmund Freud distinguished three kinds of anxiety which are popularly known as:

(a) Collective unconscious

(b) Personal unconscious

(c) Psychic pain

(d) Style of life

(e) None of the above

246. Alfred Adler emphasized upon social nature of man and considered social forces to be the important determinant of behaviour. But Sigmund Freud has basically emphasized upon the:

(a) Biological nature of human beings

(b) Sociability nature of human beings

(c) Temperament of human beings

(d) Personality of human beings

(e) None of the above

247. According to C. G. Jung, unconscious is that aspect of the “psyche” which is:

(a) Related to ego

(b) Not related to ego

(c) Similar to ego

(d) Dissimilar to ego

(e) None of the above

248. The contents of “collective unconscious” consist of ancient and archaic images called:

(a) Personal unconscious

(b) Archetypes

(c) Masculine protest

(d) Social interest

(e) Compensation

249. The concept of “Basic anxiety” is basic to:

(a) Horney’s psychology

(b) Sullivan’s psychology

(c) Fromm’s psychology

(d) Adler’s psychology

(e) Jung’s psychology

250. A Neo-Fredian held the view that persona­lity is the sum of both inherited and acquired characteristics. Who is he?

(a) Erik Erikson (1902-1982)

(b) Harry Stack Sullivan (1892-1949)

(c) Karen Horney (1885-1952)

(d) Eric Fromm (1900-1980)

(e) None of the above

251. Who told that abnormal psychological phenomena are simple exaggerations or disguised form of the normal psychological phenomena?

(a) Sigmund Freud

(b) Alfred Adler

(c) Brown

(d) Erich Fromm

(e) Mahendra Jain

252. Abnormality and normality can be defined in terms of conformity to the will and welfare of the group and in the capacity for:

(a) Self-evolution

(b) Self-confidence

(c) Self-management

(d) Self-regulation

(e) None of the above

253. The normal’s and abnormals do not differ in kind but in:

(a) Age

(b) Weight

(c) Quantity

(d) Height

(e) None of the above

254. If social appropriateness is taken as a criterion of abnormality, one cannot decide:

(a) Who is social and who is antisocial

(b) Who is sociable and who is not sociable

(c) Who is perfect and who is imperfect

(d) Who is normal and who is abnormal

(e) None of the above

255. In which criterion, abnormality is primarily equated with infrequency model of beha­viour in a population?

(a) Statistical Criterion

(b) Pathological Criterion

(c) Personality Criterion

(d) Sociability Criterion

(e) None of the above

256. According to the Statistical Criterion, normality and abnormality only differ in:

(a) Quality

(b) Mental Disorders

(c) Gregariousness

(d) Degree

(e) None of the above

257. Individuals who possess an average amount of intelligence, personality stability and social adaptability are considered:

(a) Abnormal

(b) Subnormal

(c) Normal

(d) Conscious

(e) None of the above

258. According to Statistical Criterion, most people are:

(a) Normal

(b) Abnormal

(c) Subnormal

(d) Unconscious

(e) Idiots

259. The statistical criterion of abnormality represents a/an:

(a) Bimodal Curve

(b) Discontinuous Curve

(c) Unimodal Curve

(d) Continuous Curve

(e) None of the above

260. The Statistical Criterion advocates that all the three categories of people have a:

(a) Single trait

(b) Mental Disorder

(c) Common cause

(d) Tendency for Suicide

(e) None of the above

261. In which criterion, there is no watertight compartment between normality and abnor­mality, but a complete passage between the two?

(a) Pathological Criterion

(b) Personality criterion

(c) Statistical Criterion

(d) Sociability Criterion

(e) None of the above

262. The most acceptable criterion of abnormality is the:

(a) Pathological Criterion

(b) Statistical Criterion

(c) Sociability Criterion

(d) Personality Criterion

(e) None of the above

263. Who emphasized upon the fact that adjustment to the environment is taken to the measuring rod of the difference between normality and abnormality?

(a) J. B. Watson

(b) Meyer

(c) H. S. Sullivan

(d) J. P. Das

(e) Sigmund Freud

264. Which theory depicts that geniuses are also considered abnormal as they sometimes become unable to adjust with the society because of their over intelligence?

(a) Personality adjustment

(b) Supression Theory

(c) Hereditary Theory

(d) Intelligence Theory

(e) None of the above

265. According to which model, it is not statistical infrequency, but the society and culture that defines personality?

(a) Medical Model

(b) Psychodynamic Model

(c) Behavioristic Model

(d) Cultural-Situational Model

(e) Humanistic Model

266. The Cultural Situational Model attempts to avoid several of the limitations of:

(a) Statistical Model

(b) Psychodynamic Model

(c) Behaviouristic Model

(d) Humanistic Model

(e) Medical Model

267. No clear distinction can be made between the:

(a) Normal and Neurotic

(b) Psychotics and Neurotics

(c) Hysteric and the Phobic

(d) Normal and Abnormal

(e) None of the above

268. The chief characteristic of a psychoneurotic person is:

(a) Tension

(b) Personality Disorder

(c) Delusion

(d) Anxiety

(e) None of the above

269. Neurosis is a kind of mental disease in which the patient is:

(a) Unconscious

(b) Subconscious

(c) Conscious

(d) Self-Confident

(e) None of the above

270. “A patient was highly disturbed by a morbid fear of travelling in a train, but he did not know why”. Which type of disease the patient is suffering from?

(a) Psychoneurosis

(b) Psychosis

(c) Psychosomatic Disorder

(d) Fatigue

(e) None of the above

271. There is total disintegration of personality in:

(a) Psychosis

(b) Neurosis

(c) Psychosomatic Disorder

(d) Fatigue

(e) None of the above

272. In a psychotic, there is severe conflict bet­ween the id, ego and super ego and his personality is:

(a) Temporarily impaired

(b) Dynamic

(c) Static

(d) Permanently impaired

(e) None of the above

273. To a normal person, a dream is a dream. But to a psychotic, a dream is a:

(a) Nightmare

(b) Daydream

(c) Reality

(d) Conflict

(e) None of the above

274. A minor who commits some offence is a/an:

(a) Delinquent

(b) Abnormal

(c) Normal

(d) Psychotic

(e) Psychoneurotic

275. Which technique of studying maladaptive behaviour is urgently necessary to trace the history of the patient?

(a) Clinical Method

(b) Case history Method

(c) Experimental Method

(d) Follow-up Method

(e) None of the above

276. Sigmund Freud tried to explain human behaviour through:

(a) Conflicting and opposing forces

(b) Personality Traits

(c) Libido

(d) Repression

(e) Regression

277. During the course of free-analysis, a patient stops at intervals due to operation of unconscious resistance. This concept of resistances gave rise to the concept of the theory of:

(a) Psychosexual Development

(b) Psychoneurotic Behaviour

(c) Psychotic Behaviour

(d) Basic Urges

(e) None of the above

278. The energy of the life instinct which finds its outlet in bringing people into close physical contact is called the:

(a) Sex

(b) Oedipus Complex

(c) Electra Complex

(d) Libido

(e) None of the above

279. Which instinct motivates one to preserve self?

(a) Death instinct

(b) Sex instinct

(c) Life instinct

(d) Basic instinct

(e) None of the above

280. According to Freud, the instincts for self and for race reservation come under:

(a) The instinct of Eros

(b) The instinct of Thantos

(c) Superego formation

(d) Psychopathology of Everyday life

(e) None of the above

281. The instinct of aggression is expressed in many:

(a) Internal behaviours

(b) Situations

(c) Emotional Behaviours

(d) Overt Behaviours

(e) None of the above

282. When aggression is turned inside, it is known as covert regression. An example of covert regression is:

(a) Mood

(b) Conflict

(c) Tension

(d) Suicide

(e) None of the above

283. When aggression is directed to external situations and persons, it is called overt regression. An example of overt regression is:

(a) Murder

(b) Suicide

(c) Conflict

(d) Tension

(e) Mood

284. As Freud reveals in his psychoanalytic theory, all our attitudes towards anything are:

(a) Positive

(b) Negative

(c) Ambivalent in nature

(d) Real in nature

(e) None of the above

285. The reality principle grows gradually with the growth of the:

(a) Super ego

(b) Ego

(c) Id

(d) Unconscious

(e) Conscious

286. As long as one is able to maintain a balance between the life and death instinct, he is considered to be:

(a) Abnormal

(b) Ambivalent

(c) Balanced

(d) Normal

(e) None of the above

287. Reality principle is the principle of:

(a) Ego

(b) Superego

(c) Id

(d) Conscious mind

(e) Unconscious mind

288. Sigmund Freud is the first clinical psychologist who attempted to give a scientific classification of the:

(a) Libido

(b) Self

(c) Reality principle

(d) Ego

(e) Super ego

289. By “consciousness”, Freud meant that seg­ment of mind which is concerned with:

(a) Memory

(b) Temperament

(c) Immediate awareness

(d) Intelligence

(e) None of the above

290. Freud has compared the human mind to an iceberg and stated that only one-tenth part of the mind deals with:

(a) Both subconscious and unconscious experience

(b) Sub-conscious experience

(c) Unconscious experience

(d) Conscious experience

(e) None of the above

291. According to Freud, most of our activities are usually guided by the:

(a) Conscious mind

(b) Subconscious mind

(c) Unconscious mind

(d) Topography of mind

(e) None of the above

292. The subconscious is the storehouse of:

(a) Short-term memory

(b) Long-term memory

(c) Surface memories

(d) Iconic memory

(e) Semantic memory

293. The major work of Freud was devoted to popularise the term:

(a) Consciousness

(b) Subconscious

(c) Unconsciousness

(d) Libido

(e) None of the above

294. Freud tried to explore the contents of uncon­scious mind through:

(a) Reaction formation

(b) Libido

(c) Hypnosis

(d) Ego

(e) None of the above

295. Id, Ego and Superego come under:

(a) Dynamic aspect of personality

(b) Topographical aspects of personality

(c) Instincts

(d) Psychopathology of everyday life

(e) None of the above

296. The “id” is completely dominated by the operation of the:

(a) Reality principle

(b) Libido

(c) Pleasure principle

(d) Oedipus complex

(e) Electra complex

297. According to Freud, the executive division of personality is:

(a) Super Ego

(b) Id

(c) Ego

(d) Unconscious

(e) Conscious

298. “Ego” stands for reason and circumspection while the “Id” stands for:

(a) Strained passion

(b) Enforced repression

(c) Unstrained passions

(d) Antagonistic Strivings

(e) None of the above

299. To block and check the impulses coming from the id, the ego uses its own supply of the psychic energy. This opposition of the ego energy to the id energy is called:

(a) Antagonistic Striving

(b) Counter Catharsis

(c) Reality Anxiety

(d) Neurotic Anxiety

(e) Moral Anxiety

300. It is told that the “super ego” is the:

(a) External parent

(b) True parent

(c) Internal parent

(d) Heir to Electra complex

(e) None of the above

Answers

201. (c) 202. (b) 203. (d) 204. (d) 205. (c) 206. (c) 207. (c) 208. (c) 209. (c) 210. (a) 211. (b) 212. (c) 213. (c) 214. (d) 215. (d) 216. (d) 217. (a) 218. (c) 219. (d) 220. (d) 221. (c) 222. (a) 223. (d) 224. (c) 225. (a) 226. (b) 227. (c) 228. (b) 229. (c) 230. (a) 231. (c) 232. (c) 233. (b) 234. (c) 235. (a) 236. (d) 237. (c) 238. (a) 239. (d) 240. (c) 241. (d) 242. (b) 243. (b) 244. (b) 245. (c) 246. (a) 247. (b) 248. (b) 249. (a) 250. (d) 251. (c) 252. (c) 253. (c) 254. (d) 255. (a) 256. (d) 257. (c) 258. (a) 259. (d) 260. (c) 261. (c) 262. (b) 263. (d) 264. (a) 265. (d) 266. (a) 267. (a) 268. (d) 269. (c) 270. (a) 271. (a) 272. (d) 273. (c) 274. (a) 275. (b) 276. (a) 277. (d) 278. (d) 279. (c) 280. (a) 281. (d) 282. (d) 283. (a) 284. (c) 285. (b) 286. (d) 287. (a) 288. (b) 289. (c) 290. (d) 291. (d) 292. (c) 293. (c) 294. (c) 295. (a) 296. (c) 297. (c) 298. (c) 299. (b) 300. (c)

x

Hi!
I'm Johnny!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out