Psychology Question Bank – 832 MCQs on “Forgetting” – Part 8

(b) Nervous system

(c) Motor organs

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

(d) Peripheral Organs

(e) None of the above

702. In which type of neurosis, anxiety is felt in so many situations that is appears to be free- floating and diffuse without any special cause?

(a) Phobia

(b) Anxiety Neurosis

(c) Obsessive Compulsive Neurosis

(d) Hysteria

(e) None of the above

703. Two features which characterise “life-style” are:

(a) Neurotic Nucleus and Neurotic Paradox

(b) Oedipus Complex and Electra complex

(c) Reality principle and Pleasure Principle

(d) Fixation and Regression

(e) None of the above

704. “Neurotic Nucleus” consists of faulty evaluation of reality and a tendency to avoid rather than cope with:

(a) Conflict

(b) Tension

(c) Stress

(d) Anxiety

(e) None of the above

705. “Neurotic paradox” is:

(a) The tendency to maintain the same life­style despite its self defeating and maladaptive nature.

(b) A vague concept

(c) A symptom of psychosis

(d) A hypothetical construct

(e) None of the above

706. “Neurotic paradox” is characterised by:

(a) Continued faulty perception

(b) Behaviour of avoidance than confron­tation

(c) Self-defeating behaviour

(d) Feeling of inadequacy and anxiety

(e) None of the above

707. Previously “Anxiety State” was known as:

(a) Hysteria

(b) Conversion Hysteria

(c) Anxiety Neurosis

(d) Obsessive Compulsive Neurosis

(e) None of the above

708. “Anxiety State” is characterised by over- concern which may develop into:

(a) Panic

(b) Strain

(c) Temper tantrum

(d) Emotional Trauma

(e) None of the above

709. In anxiety neurosis, a person is always anxious in different situations without any specific reason. Hence it is called:

(a) Loss of sensitivity

(b) Hyperkinetic movements

(c) Free-floating anxiety

(d) Visceral impairment

(e) None of the above

710. Psychoanalysts revealed that anxiety states result from conflict between times:

(a) Ego and the id impulses

(b) Superego and id impulses

(c) Superego and Ego impulses

(d) Libido and Id

(e) None of the above

711. Behaviourists looks for the source of the anxiety in the environment and viewed anxiety states as:

(a) Classically conditioned and reinforced reactions

(b) Operationally conditioned and rein­forced reactions

(c) Desensitized stimulations

(d) Programmed learning

(e) None of the above

712. Eysenk places anxiety states in the:

(a) Extroversion-Psychotic Dimension

(b) Extroversion-Neurotic Dimension

(c) Introversion-Extroversion Dimension

(d) Introversed-Neurotic Dimension

(e) None of the above

713. Which type of therapy is found most effective for the treatment of anxiety neurosis?

(a) Chemo Therapy

(b) Nondirective Therapy

(c) Behaviour Therapy

(d) E C S (Electro convulsive shock) Therapy

(e) None of the above

714. According to Eysenk, introverted persona­lities usually suffer from:

(a) Schizophrenia

(b) Anxiety Neurosis

(c) Epilepsy

(d) Obsessive Compulsive Neurosis

(e) Phobia

715. Anxiety state are marked by:

(a) Emotional overreaction

(b) Learning disturbances

(c) Walking disorder

(d) Speech disorder

(e) None of the above

716. Psychastenia includes:

(a) Personality disorders and phobia

(b) Manic depressive psychoses and phobias

(c) Obsessive-Compulsive reactions and phobias

(d) Hysteria and phobic reactions

(e) None of the above

717. The psychoneuroses following head injury are referred to as:

(a) Temper Tantrum

(b) Emotional Trauma

(c) Traumatic Neuroses

(d) Approach-avoidance conflict

(e) None of the above

718. Psychoneuroses occurring among military personnel under combat conditions are called:

(a) War neuroses

(b) Military phobia

(c) War phobia

(d) Battle Phobia

(e) None of the above

719. Psychoneuroses involving impairment of occupational skills like loss of voice in telephone operators are called as:

(a) Vocal phobia

(b) Obsessive Compulsive neurosis

(c) Anxiety Neurosis

(d) Occupational Neurosis

(e) None of the above

720. Morton Prince has emphasized the impor­tance of association or conditioning in the etiology of:

(a) Psychoses

(b) Psychoneuroses

(c) Schizophrenia

(d) Psychosomatic Disorder

(e) None of the above

721. Janet recognized two types of Psycho­neuroses and these are:

(a) Phobia and Obsessive Compulsive Neuroses

(b) Phobia and Anxiety Neuroses

(c) Hysteria and Psychastenia

(d) Phobia and Hysteria

(e) None of the above

722. The name ‘hysteria’ comes from the Greek word meaning:

(a) Mind

(b) Brain

(c) Visceral Organs

(d) Uterus

(e) None of the above

723. Loss of skin sensitivity to touch, pain or temperature stimuli is called:

(a) Astasia-abasia

(b) Paresthesia

(c) Anesthesia

(d) Aphonia

(e) Amnesia

724. “Paresthesias” include disturbances in:

(a) Visual Impairment

(b) Speech Impairment

(c) Visceral Impairment

(d) Sensation

(e) None of the above

725. Astasia-abasia means:

(a) Inability to stand and walk

(b) Loss of skin sensitivity walk

(c) Speech impairment

(d) Visceral impairment

(e) Disturbances in sensation

726. Aphonia denotes:

(a) Loss of skin sensitivity

(b) Visceral disturbances

(c) Loss of voice

(d) Disturbances in vision

(e) None of the above

727. Amnesia means:

(a) Loss of sensitivity

(b) Loss of voice

(c) Disturbances in vision

(d) Loss of Memory

(e) None of the above

728. The spontaneous recurring ideas and thoughts over which the individual has no voluntary control are called:

(a) Obsessions

(b) Compulsions

(c) Phobias

(d) Anxiety neuroses

(e) None of the above

729. The irresistible impulses to perform certain acts of a repetitive ritualistic nature are called:

(a) Obsession

(b) Phobias

(c) Conflicts

(d) Compulsions

(e) None of the above

730. Irresistible impulses to steal articles are known as:

(a) Combat fatigue

(b) Kleptomania

(c) Phobia

(d) Obsessions

(e) None of the above

731. Irresistible impulses to set fires are known as:

(a) Pyromania

(b) Kleptomania

(c) Ochlophobia

(d) Zoophobia

(e) None of the above

732. The peculiar fears that the patient realizes are absurd but is unable to explain or overcome are known as:

(a) Schizophrenia

(b) Phobia

(c) Obsessions

(d) Compulsions

(e) None of the above

733. The term “phobia” comes from the Greek word “Phobos” which means:

(a) Anger

(b) Jealousy

(c) Conflict

(d) Panic, Flight or fear

(e) None of the above

734. All phobias are essentially:

(a) Psychotic in nature

(b) Conversion reactions

(c) Paresthesias

(d) Morbid fears

(e) None of the above

735. Whenever there are many people around, a young women afraid that she would be crushed or die from suffocation. In spite of the knowledge that her fear being irrational, she was not able to travel by train or bus, go shopping in a market, attend social parties or visit parties. This kept her a virtual prisoner in her home. The above illustration depicts that the woman was suffering from:

(a) Ochlophobia

(b) Acrophobia

(c) Agoraphobia

(d) Zoophobia

(e) Nyctophobia

736. Chronic anxiety is:

(a) Not harmful

(b) Psychotic nature

(c) Harmful to animals only

(d) Long Lasting

(e) None of the above

737. A woman who fears sexual intercourse shows signs of paralysis of legs. This is an illustration of:

(a) Dissociative Reaction

(b) Phobia

(c) Conversion hysteria

(d) Schizophernia

(e) Epilepsy

738. “Samuel Johnson suffered from a strong urge to utter obscence words for which he was often humiliated. He had no explanation for strange conduct. “What type of neurosis it is?

(a) Phobia

(b) Conversion Hysteria

(c) Dissociative Hysteria

(d) Obsessive-Compulsive Behaviour

(e) None of the above

739. “A principal of a women’s college used to wash her hands and take baths several times a day. After going outside it was necessary for her to change her cloths. Whenever a visitor came to her drawing room, she had the room cleaned and sprayed with disinfectant”.

Which type of neurosis the principal of the women’s college was suffering from?

(a) Phobia

(b) Conversion Hysteria

(c) Obsessive-Compulsive Neurosis

(d) Dissociative Reactions

(e) None of the above

740. “In an office, a clerk could not drink his tea for fear that a pin might have been dropped into it. He was forced to pour his tea back and forth several times to make certain that it did not contain any pin.” What type of disease the clerk was suffering from?

(a) Obsessive-compulsive Neurosis

(b) Phobia

(c) Dissociative Reactions

(d) Conversion Hysteria

(e) None of the above

741. An obsessive-compulsive act may be direct expression of:

(a) An undesirable motive or impulse

(b) A desirable motive or impulse

(c) Anxiety

(d) Conflict

(e) None of the above

742. The feelings of guilt and self-condemnation associated with the past or sometimes with the present misdeeds may also give rise to a/an:

(a) Phobic Behaviour

(b) Dissociative behaviour

(c) Obsessive-compulsive behaviour

(d) Conversion reaction

(e) None of the above

743. Very often, Obsessive-compulsive reactions are generated as defence reactions based on:

(a) Rationalization

(b) Regression

(c) Reaction formation mechanism

(d) Repression

(e) None of the above

744. Phobias are more commonly found in:

(a) Adults

(b) Children and adolescents

(c) Old men and women

(d) Married Women

(e) None of the above

745. The percentage of phobic reaction is:

(a) Greater in children than old men and women

(b) Greater in males than in females

(c) Greater in females than in males

(d) Greater in babies than in adults

(e) None of the above

746. Phobias can be classified into two types and these are:

(a) Neurotic Phobia and Traumatic phobia

(b) Convertive Phobia and Dissociative phobia

(c) Obsessive phobia and compulsive phobia

(d) Zoophobia and Ochlophobia

(e) None of the above

747. Which type of phobias represents a strong tendency and persistence for the fear to generalize similar objects or events?

(a) Zoophobia

(b) Traumatic phobia

(c) Both neurotic and traumatic phobia

(d) Neurotic phobias

(e) None of the above

748. In which type of phobia, the fear often remains fairly well encapsulated?

(a) Neurotic phobia

(b) Both neurotic and traumatic phobia

(c) Internal phobia

(d) Traumatic phobia

(e) None of the above

749. Fear of closed places is known as:

(a) Ochlophobia

(b) Zoophobia

(c) Claustrophobia

(d) Agoraphobia

(e) None of the above

750. A women who has repressed her sexual interest for men may develop an/a:

(a) Acrophobia

(b) Nyctophobia

(c) Anthrophobia

(d) Zoophobia

(e) Clustrophobia

751. A doctor having hematophobia can not be a successful:

(a) Orator

(b) Person

(c) Husband/wife

(d) Physician

(e) None of the above

752. Who held that phobias represent displaced anxiety associated with Oedipus complex?

(a) Anna Freud

(b) Alfred Adler

(c) C.G. Jung

(d) Sigmund Freud

(e) Eric Fromm

753. To a behaviourist, a particular object of phobia does not have any significance. His approach is totally:

(a) Functional

(b) Structural

(c) Behavioural

(d) Experimental

(e) None of the above

754. Who advanced the modelling theory of phobia?

(a) Hull and Jacobson (1938)

(b) Bandura and Rosenthal (1966)

(c) Erickson and Ellis (1946)

(d) Coon and Denker (1939)

(e) None of the above

755. The abnormal fear of the women kind is known as:

(a) Gynophobia

(b) Nyctophobia

(c) Zoophobia

(d) Agrophobia

(e) Claustro phobia

756. The morbid fears of darkness is known as:

(a) Zoophobia

(b) Ochlophobia

(c) Nyctophobia

(d) Agoraphobia

(e) None of the above

757. “A girl was very much afraid of strangers in a party. Even after persuation, she was most reluctant to confron with them. Psychoana­lysts found that during childhood she was kidnapped by some strangers who made sex­ual assaults on her”.

Taking the above case history into con­sideration, try to tell which type of phobic neurosis the girl was suffering from?

(a) Acrophobia

(b) Agoraphobia

(c) Xenophobia

(d) Ochlophobia

(e) Zoophobia

758. The morbid fear of fire is known as:

(a) Ochlophobia

(b) Zoophobia

(c) Pyrophobia

(d) Nyctophobia

(e) None of the above

759. Who told that the conversion reaction is a neurotic defence in which symptoms of some physical illness appear without any underlying organic pathology?

(a) Lewis

(b) Kubie

(c) Janet

(d) Coleman

(e) J.D. Page

760. The most characteristic aspect of the manic depressive defences is the ability to avoid anxiety by erecting conventional barriers to

(a) Emotional interchange

(b) Goal

(c) Motivational aspects

(d) Situational factors

(e) None of the above

761. The story of “Dr. Jekyll and Mr. Hyde” written by the novelist R.L. Stevenson gives a bright example of:

(a) Multiple personality

(b) Fugue

(c) Dual personality

(d) Conversion Reaction

(e) None of the above

762. Schizophrenia is considered to be the most important:

(a) Speech disorder

(b) Personality disorder

(c) Thought disorder

(d) Visual Impairment

(e) None of the above

763. Manic depressive psychoses come under:

(a) Affective Disorder

(b) Psychoneuroses

(c) Conversion Reaction

(d) Dissociative Reaction

(e) None of the above

764. Who used the term “schizophenia” meaning splitting of personality characterized by lack of coherence in-associative and thought processes, emotional blunting, withdrawing to the self away from reality ?

(a) Wellman (1945)

(b) Janet (1913)

(c) Bleuler (1911)

(d) Lewis

(e) Shaffer (1936)

765. The belief that one is really a great figure of the world or country like king Napoleon, Prime Minister of India or Queen of England is known as:

(a) Delusion of Persecution

(b) Delusion of Grandure

(c) Illusion

(d) Hallucination

(e) None of the above

766. The belief that nothing really exists and all things are simply shadows is called:

(a) Delusion of Grandure

(b) Delusion of Persecution

(c) Delusion of Nihillism

(d) Illusion

(e) Hallucination

767. Freud views shizophrenia as a return to the earlier level of functioning and it is the regression to the:

(a) Oral stage of psychosexual develop­ment

(b) Anal stage of psychosexual develop­ment

(c) Phallic stage of psychosexual develop­ment

(d) Genital stage of psychosexual develop­ment

(e) Latency stage of psychosexual develop­ment

768. The belief that one is being actually persecuted or troubled by some individuals or groups is known as:

(a) Delusion of Grandure

(b) Delusion of Nihillism

(c) Delusion of Persecution

(d) Universal Illusion

(e) Individual Illusion

769. The phenomenon of anxiety is central to:

(a) Psychoneurosis

(b) Psychoses

(c) Psychosomatic Disorder

(d) Mental Retardation

(e) None of the above

770. The word “praecox” means:

(a) Maturation

(b) Puberty

(c) Homeostasis

(d) Premature

(e) None of the above

771. “Dementia Praecox” means:

(a) Decline in mental functions which begins early in life

(b) Decline in behaviour and experience which begins in adulthood

(c) Decline in motor functions which starts from adolescence

(d) Decline in psychophysical functions which starts from adolescence

772. “Dementia” means:

(a) Loss of Ego

(b) Loss of Brain

(c) Loss of Mind

(d) Loss of Soul

(e) None of the above

773. Who has rejected the term “dementia prae­cox” and used the term “schizophrenia”?

(a) J. D. Page (1935)

(b) Rosaneff (1934)

(c) Wolff (1932)

(d) Blueler (1911)

(e) None of the above

774. Who are popularly known as “life support” mentally retarded persons?

(a) Profound mentally retarded people

(b) Severely mentally retarded people

(c) Mild mentally retarded people

(d) Moderate mentally retarded people

775. Who proposed two systems of classification of Mental Retardation – Primary and Secondary?

(a) Tredgold

(b) Esquiral and Doll

(c) Allen and Gorden

(d) Doverport and Warkany

776. For the first time, in France, who has distinguished clearly between psychotic and feebleminded patients?

(a) Gorden (1958)

(b) Esquiral (1838)

(c) Doverport (1986)

(d) Warkany (1960)

777. Tredgold tried to bring out a division of amentia which he has called:

(a) Primary and Secondary

(b) Dull and Idiots

(c) Severe and Profound

(d) Mild and Moderate

778. Primary amentia includes all cases where the mental deficiency is:

(a) Hereditary

(b) Casual

(c) Environmental

(d) Cultural

779. Secondary Amentia includes all cases where:

(a) There is no inherent germ impairment

(b) There is environmental anomalies

(c) there is low intelligence

(d) There is less motor coordination

780. Secondary Amentia is:

(a) Hereditary

(b) Acquired rather than inherited

(c) Environmental

(d) Cultural

781. Who has classified the mentally retarded as subcultural and pathological?

(a) Freud

(b) Jung

(c) Adler

(d) Lewis

782. Vineland Social Maturity Scale was devised by:

(a) Marfatia (1910)

(b) Lewis (1920)

(c) Warkany (1960)

(d) Doll (1935)

783. Vineland Social Maturity Scale is used to measure:

(a) Social Development

(b) Emotional Development

(c) Intellectual Development

(d) Personality Development

784. Who developed the concept of Social Quotient (S.Q.) which was used to supplement I.Q.?

(a) Doll (1935)

(b) Marfatia (1910)

(c) Warkany (1960)

(d) Allen (1958)

785. Down’s syndrome is caused by:

(a) Personality defects

(b) Chromosomal aberrations

(c) Emotional disturbances

(d) Frustration

786. Microcephaly means:

(a) Smallheadedness

(b) Largeheadedness

(c) Highheadedness

(d) Inferiority

787. The accumulation of an abnormal amount of cerebrospinal fluid within the cranium causes damage to the brain tissues and enlargement of the cranium. The resulting large cranium is technically known as:

(a) Traumatic Amentia

(b) Cretinism

(c) Hydrocephalus

(d) Microcephalus

788. Microcephaly refers to an arrest in the development of the brain at the:

(a) Fourth or fifth month of foetal life

(b) First or second month of foetal life

(c) Eighth or nineth month of foetal life

(d) Third month of foetal life

789. Paralysis of limbs and legs is a prominent symptom of:

(a) Hydrocephaly

(b) Microcephaly

(c) Traumatic Amentia

(d) Cretinism

790. Endocrine imbalance causes:

(a) Cretinism

(b) Traumatic Amentia

(c) Microcephaly

(d) Hydrocephaly

791. The most pertinent characteristic of the microcephalic is:

(a) His large head

(b) His small head

(c) His spinal cord

(d) His small eyes

792. Research works on mental retardation revelaed that aged mothers generally give birth to:

(a) Mongoloid Children

(b) Hydrocephalus Children

(c) Microcephalus Children

(d) Intelligent children

793. Klinefelter’s Syndrome is a type of chromosomal abnormality in which:

(a) An extra chromosome is found to be defective

(b) Two extra chromosomes are found to be defective

(c) Two pairs of extra chromosomes are found to be defective

(d) Three extra chromosomes are found to be defective

794. In which disorder, the enzyme responsible for the metabolism of the biochemical phenylalanine is not present at birth?

(a) Phenylketonuria (PKU)

(b) Microcephaly

(c) Hydrocephaly

(d) Down’s Syndrome

795. Phenylketonuria (PKU) is a rare:

(a) Metabolic disorder

(b) Memory disorder

(c) Learning disorder

(d) Adaptive disorder

796. The physio-chemical change in living organisms is known as:

(a) Cretinism

(b) Metabolism

(c) Homeostasis

(d) Reminiscence

797. Microcephalics are popularly called:

(a) Largeheads

(b) Small brains

(c) Pinheads

(d) Large brains

798. Amaurotic Family Idiocy is otherwise known as:

(a) Down’s Syndrome

(b) Tay-Sachs disease

(c) Microcephaly

(d) Hydrocephaly

799. Familial type of mental retardation is due to a combination of:

(a) Genetic and environmental factors

(b) Environmental and personality factors

(c) Situational and physical factors

(d) Conflict and stress

800. The familial type of retarded are found to come from:

(a) High socio-economic families

(b) Low socio-economic families

(c) Oriental underdeveloped countries

(d) Western developed countries

801. What is the core problem in “mental retardation”?

(a) Memory

(b) Learning

(c) Intelligence

(d) Motivation

802. The Minnesota Developmental Program­ming system measures:

(a) Personality Problems and deficit in adaptive behaviour

(b) Memory

(c) Learning and performance

(d) Motivation and Emotion

803. Who viewed that the growth of intelligence passes through several stages?

(a) Freud

(b) Watson

(c) Piaget

(d) Zigler

804. The term “Subnormal Mind” for mental retardation was first used in 1955 by:

(a) British Psychologists

(b) German Psychologists

(c) American Psychologists

(d) Swiss Psychologists

805. Who used the term “retardation” for the first time?

(a) WHO

(b) UNICEF

(c) UNESCO

(d) APA

806. According to English law, mental retardation is a condition of arrested or incomplete development of mind which takes place before the age of:

(a) 10 years

(b) 18 years

(c) 60 years

(d) 50 years

807. Which organization used the term “mental deficiency” for the first time?

(a) World Health Organization (WHO)

(b) UNESCO

(c) American Psychiatric Association (APA)

(d) UNICEF

808. In India, first institution for mentally retarded people was started in:

(a) Kolkata

(b) Delhi

(c) Mumbai

(d) Kanpur

809. The first organised programme for the retarded was started in 1837 by:

(a) A French Psychiatrist named Seguin

(b) An American Psychologist named Sigmund J. B. Watson

(c) An Austrian Psychoanalyst named Sigmund Freud

(d) A Russian Psychologist named Pavlov

810. The first school for Mentally retarded children was opened in :

(a) Massachussets in 1848

(b) Moscow in 1914

(c) London in 1940

(d) Paris in 1840

811. The first professional organization now known as the American Association on Mental Deficiency was started by Medical officers of institutions in the year:

(a) 1914 AD

(b) 1900 AD

(c) 1916 AD

(d) 1876 AD

812. A retarded child is very:

(a) Hyperactive

(b) Emotional

(c) Moody

(d) Dull and inactive

813. Who considered mental retardation as a symptom that may result from a variety of physically and socially based disorders all of which manifest themselves in reduced intellectual functioning and hampered abilities to adpat to the requirements of everyday life?

(a) Robinson and Robinson

(b) Binet and Coleman

(c) Clark and Clark

(d) Burt and Grossman

814. Who pointed out that the intelligence of a person can be expressed as a ratio between the mental age and chronologial age?

(a) Stern

(b) Freud

(c) Adler

(d) Jung

815. The mental age when divided by the chronological age would give:

(a) Ability Quotient (A.Q.)

(b) Memory Quotient (M.I.)

(c) Intelligence Quotient (I.Q.)

(d) Capacity Quotient (C.Q.)

816. Alfred Binet was a/an:

(a) American Psychologist

(b) French Psychologist

(c) English Psychologist

(d) Swiss Psychologist

817. Which organization, in 1973, changed the terms moron, imbecile and idiot which were thought to be derogatory?

(a) American Association of Mental deficiency (AAMD)

(b) World Health Organization (WHO)

(c) American Psychiatrist Association (APA)

(d) United Nations International Children’s Emergency Fund (UNICEF)

818. In 1905, who has made the first attempt to classify mental retardation in terms of intelligence?

(a) Alfred Binet

(b) Robinson

(c) Galton

(d) Stern

819. The “feebleminded” was classified as:

(a) Normal and Abnormal

(b) Morons, Imbeciles and Idiots

(c) Dull and Normal

(d) Average and Borderline

820. Who classified the mentally retarded persons as Average, Normal, Borderline and Feebleminded?

(a) Alfred Binet

(b) Sigmund Freud

(c) Alfred Adler

(d) H. Grossman

821. About 90 percent of the mentally retarded people belong to:

(a) Severe Category

(b) Profound Category

(c) Mild Mental retardation category

(d) Moderate mental retardation category

822. Mild mentally retarded people have I.Qs of:

(a) 55 to 69

(b) 40 to 80

(c) 90 to 110

(d) 140 to 170

823. Moderate retarded people are otherwise known as:

(a) Severely retarded

(b) Trainable Retarded

(c) Mildly Retarded

(d) Normal People

824. Severe retarded people have the I.Q. ranging Answers from:

(a) 25 50 39

(b) 35 to 67

(c) 49 to 89

(d) 47 to 107

825. Down’s Syndrome is otherwise known as:

(a) Microcephaly

(b) Hydrocephaly

(c) Mongolism

(d) Phenylketonuria (PKU)

826. The older the mother, the greater is the chance for:

(a) Mongolism

(b) Phenylketonuria (PKU)

(c) Microcephaly

(d) Hydrocephaly

827. Mainly two important genetic syndromes, such as Down’s syndrome and phenyl- ketonuria have important roles to play in:

(a) Mental Retardation

(b) Hysteria

(c) Schizophrenia

(d) Epilepsy

828. Majority of the Mongolians have chromosomes instead of:

(a) 23

(b) 44

(c) 46

(d) 24

829. Mongolians have I.Qs between:

(a) 40 to 54

(b) 30 to 35

(c) 120 to 140

(d) 90 to 100

830. Who described Mongoloid children as lovable little creatures full of affection and tenderness?

(a) Foiling (1934)

(b) Benda (1946)

(c) Murdock (1995)

(d) Ford

831. Phenyletonuris (PKU) was first described by a Veterinarian named:

(a) Foiling

(b) Ford (1970)

(c) Belmont (1971)

(d) Benda (1948)

832. Phenulketonuria (PKU) is caused due to:

(a) Brain injury

(b) Genetic Error

(c) Endocrine defects)

(d) Motor in coordination

Answers

701. (b) 702. (b) 703. (a) 704. (c) 705. (a) 706. (a) 707. (c) 708. (a) 709. (c) 710. (a) 711. (a) 712. (d) 713. (c) 714. (b) 715. (a) 716. (c) 717. (c) 718. (a) 719. (d) 720. (b) 721. (c) 722. (d) 723. (c) 724. (d) 725. (a) 726. (c) 727. (d) 728. (a) 729. (d) 730. (b) 731. (a) 732. (b) 733. (d) 734. (d) 735. (a)736. (d) 737. (c) 738. (d) 739. (c) 740. (a) 741. (a) 742. (c) 743. (c) 744. (b) 745. (c)746. (a) 747. (d) 748. (d) 749. (c) 750. (c) 751. (d) 752. (d) 753. (a) 754. (b) 755. (a)756. (c) 757. (c) 758. (c) 759. (d) 760. (a) 761. (c) 762. (c) 763. (a) 764. (c) 765. (b) 766. (c) 767. (a) 768. (c) 769. (a) 770. (d) 771. (a) 772. (c) 773. (d) 774. (a) 775. (a) 776. (b) 777. (a) 778. (a) 779. (a) 780. (b) 781. (d) 782. (d) 783. (a) 784. (a) 785. (b)786. (a) 787. (c) 788. (a) 789. (a) 790. (a) 791. (b) 792. (a) 793. (a) 794. (a) 795. (a) 796. (b) 797. (c) 798. (b) 799. (a) 800. (b) 801. (c) 802. (a) 803. (c) 804. (a) 805. (a)806. (b) 807. (c) 808. (c) 809. (a) 810. (a) 811. (d) 812. (a) 813. (a) 814. (a) 815. (c)816. (b) 817. (a) 818. (a) 819. (b) 820. (a) 821. (c) 822. (a) 823. (b) 824. (a) 825. (c) 826. (a) 827. (a) 828. (c) 829. (a) 830. (b) 831. (a) 832. (b)

x

Hi!
I'm Johnny!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out